15.09.2024

Як визнати заповіт недійсним та що для цього потрібно?

Заповіт - це особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

У житті іноді виникають ситуації, коли родичі чи інші зацікавлені особи не погоджуються з його умовами.

У цій статті я розповім, які вимоги до форми заповіту, випадки у яких він може визнаватися недійсним.

 

Цивільним кодексом України закріплені загальні вимоги до форми заповіту, згідно з якими:

1) заповіт складається у письмовій формі, із зазначенням місця та часу його складення;

2) заповіт має бути особисто підписаний заповідачем. Якщо особа не може особисто підписати заповіт, він підписується відповідно до частини четвертої статті 207 цього Кодексу;

3) заповіт має бути посвідчений нотаріусом або іншими посадовими, службовими особами, визначеними у статтях 1251-1252 цього Кодексу;

4) заповіти, посвідчені особами, зазначеними у частині третій цієї статті, підлягають державній реєстрації у Спадковому реєстрі в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Визнання заповіту недійсним: основні підстави

як визнати заповіт недійсним

Недійсними є заповіти:

  •  в яких волевиявлення заповідача не було вільним і не відповідало його волі;
  • складенні особою, яка не мала на це права (особа не має необхідного обсягу цивільної дієздатності для складання заповіту);
  • складені з порушенням вимог щодо його форми та посвідчення (відсутність нотаріального посвідчення або посвідчення особами, яке прирівнюється до нотаріального, складання заповіту представником тощо).

Для визнання заповіту недійсним необхідно зібрати відповідні докази, які підтверджують порушення законодавства або права спадкоємців. Це можуть бути покази свідків, медичні довідки, експертні висновки та інші документи.

Консультація адвоката: Чому варто скористатися юридичною допомогою спеціаліста? 

У питаннях цивільного права, особливо коли йдеться про визнання заповіту недійсним, дуже важливо отримати кваліфіковану консультацію фахівця. Адвокат, напрямком роботи якого є цивільні справи, допоможе Вам правильно оцінити ситуацію, зібрати необхідні докази та підготувати позовну заяву до суду. 

Окрім визнання заповіту недійсним, адвокат по цивільним справам стане в пригоді у вирішенні інших питань, таких як:

  1. Сімейні спори, включаючи розлучення, аліменти та поділ майна.
  2. Спори щодо спадкового майна та визнання права власності.
  3. Вирішення трудових спорів.
  4. Встановлення фактів, що мають юридичне значення.
  5. Визнання фізичної особи недієздатною.
  6. Усиновлення, позбавлення батьківських прав.

Я, адвокат Катерина Руденька, спеціалізуюся на наданні правничої допомоги у справах з багатьох юридичних напрямків, включаючи перелічені вище. Моя практика роботи з клієнтами базується на відповідальному підході та плідній співпраці. Ціни на правничу допомогу можуть варіюватися, тому завжди корисно отримати попередню консультацію для оцінки вартості послуг.

 
Ми використовуємо файли cookie для отримання аналітичних даних, які дозволяють нам пропонувати рекламу, що відповідає вашим інтересам та історії переглядів. Якщо ви продовжите користуватися цим сайтом, ми вважатимемо, що ви з цим погоджуєтесь.
Погоджуюсь