16.09.2024

Стягнення аліментів в судовому порядку

Кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини. Мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебувають вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.Батьки зобов`язані утримувати своїх неповнолітніх дітей до досягнення ними повноліття.За деяких обставин стягнення аліментів здійснюється до досягнення дитиною 23-річного віку.

Способи стягнення аліментів в судовому порядку

 

  1. Наказне провадження.

Найшвидший спосіб стягнення аліментів. Розгляд без судових засідань. Передбачає видачу судового наказу, який набирає законної сили одразу і є виконавчим документом.

Після вручення копії судового наказу боржникові, він має право звернутися до суду із позовною заявою про стягнення аліментів.

  1. Позовне провадження. Довший час розгляду справи. Можливість стягнення більшого розміру аліментів.

 

Аліменти стягуються:

  • у частці від доходу батька (матері), тобто 1/4 на одну дитину, 1/3 на двох дітей, половина заробітку на трьох і більше дітей;
  • у твердій грошовій сумі за вибором стягувача (тобто позивач сам визначає розмір аліментів)

 

МІНІМАЛЬНИЙ РОЗМІР АЛІМЕНТІВ В 2024 РОЦІ

на дітей до 6 років – 1 281 грн 50 коп. 

на дітей від 6 до 18 років – 1598 грн.

 

Аліменти присуджується від дня подання позову до суду, а в разі подання заяви про видачу судового наказу – із дня подання такої заяви. Судовий збір за подання позовної заяви про стягнення аліментів або заяви про видачу судового наказу не сплачується. Розмір стягуваних аліментів, згодом може бути збільшено або зменшено у разі зміни матеріального або сімейного стану.

Кожен випадок стягнення аліментних платежів на утримання дітей є індивідуальний та формування правильної правової позиції дасть змогу визначитися в якому порядку краще звертатися до суду для їх максимального стягнення.

Ми використовуємо файли cookie для отримання аналітичних даних, які дозволяють нам пропонувати рекламу, що відповідає вашим інтересам та історії переглядів. Якщо ви продовжите користуватися цим сайтом, ми вважатимемо, що ви з цим погоджуєтесь.
Погоджуюсь