17.09.2024

Стягнення аліментів на повнолітню дитину, яка навчається

Сімейним кодексом України передбачено принцип рівності прав та обов`язків батьків: брати участь у матеріальних витратах зобов`язані обоє з батьків, незалежно від того, з ким із них проживає дитина.

Рішення суду про стягнення аліментів на утримання дитини до досягнення нею 18-річного віку втрачає свою силу із настанням повноліття дочки або сина. Але, за певних обставин, аліменти можна стягувати і до досягнення дитиною 23-річного віку.

Обов`язок батьків утримувати повнолітніх дочку/сина виникає за обов`язкової сукупності таких юридичних фактів:

  • досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років;
  • продовження ними навчання;
  • потреба у зв`язку з цим у матеріальній допомозі;
  • наявність у батьків можливості надавати таку допомогу.

 

Стягнення аліментів на утримання дитини, яка продовжує навчання є одним із способів захисту інтересів дитини, забезпечення одержання нею коштів, необхідних для її життєдіяльності, оскільки на період навчання вона не має самостійного заробітку та потребує матеріальної допомоги з боку батьків, які зобов`язані утримувати своїх повнолітніх дітей, що продовжують навчатися, до досягнення ними двадцяти трьох років.

З позовом про стягнення аліментів на повнолітню дитину   мають право звернутися:

  •  той з батьків, з ким проживає дочка, син, які продовжують навчання;
  • дочка, син, які продовжують навчання.

При визначенні розміру аліментів суд враховує  вартість навчання, вартість підручників, проїзду до навчального закладу, проживання за місцем його знаходження, стан здоров`я та матеріальне становище як дитини, так і платника аліментів та інші обставини, що мають істотне значення 

Слід звернути увагу на те, що право на утримання припиняється у разі припинення навчання.

Адвокат по сімейному праву в Івано-Франківську Катерина Руденька допоможе Вам отримати рішення про стягнення аліментів на повнолітню дитину, яка навчається, для повного забезпечення дочки чи сина під час здобуття освіти.

Ми використовуємо файли cookie для отримання аналітичних даних, які дозволяють нам пропонувати рекламу, що відповідає вашим інтересам та історії переглядів. Якщо ви продовжите користуватися цим сайтом, ми вважатимемо, що ви з цим погоджуєтесь.
Погоджуюсь