15.09.2024

Процедура розлучення - до чого варто бути готовим?

Розлучення — це складний та емоційно виснажливий процес, який вимагає чіткого розуміння всіх юридичних аспектів. Існує декілька способів розірвати шлюб. У випадку, коли подружжя має неповнолітніх дітей або один з подружжя заперечує проти розірвання шлюбу, шлюб може бути розірваний лише у судовому порядку.

які документи потрібні для розлучення

Процедура розлучення: що треба знати?

  • Хто і коли може подати позов про розірвання шлюбу?

    Позов про розірвання шлюбу може бути пред`явлений одним із подружжя.

    Позов про розірвання шлюбу не може бути пред'явлений протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини, крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини.

    Чоловік, дружина мають право пред'явити позов про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини, якщо батьківство зачатої дитини визнане іншою особою.

    Чоловік, дружина мають право пред'явити позов про розірвання шлюбу до досягнення дитиною одного року, якщо батьківство щодо неї визнане іншою особою або за рішенням суду відомості про чоловіка як батька дитини виключено із актового запису про народження дитини.

  • До якого суду подається позов про розірвання шлюбу?

    Позов про розірвання шлюбу подається до суду за зареєстрованим місцем проживання відповідача. Якщо позивач має на утриманні малолітніх або неповнолітніх дітей, за станом здоров’я чи з інших поважних причин не може виїхати до місця проживання відповідача, то позов може пред’явитися за зареєстрованим місцем проживання позивача. За домовленістю подружжя справа може розглядатися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них.

  • Що вказати в позовній заяві та які документи додати?

    У позовній заяві вказуються дата і місце реєстрації шлюбу, мотиви його розірвання та наявність від такого шлюбу неповнолітніх дітей, а також до неї додаються:

    • свідоцтво про одруження,
    • копії свідоцтв про народження дітей (за наявності),
    • копія паспорту позивача,
    • копія РНОКПП позивача,
    • квитанцію про сплату судового збору.

    Це основний пакет документів, в окремих випадках слід долучити й інші.

  • Чи можна розірвати шлюб якщо Ви перебуваєте за кордоном?

    Так, можна. У позовній заяві Ви можете вказати, що просите розгляд справи здійснювати без Вашої участі або підписати договір з адвокатом, який буде представляти Ваші інтереси в суді.

  • Судовий збір за подання позову про розірвання шлюбу

    За подання позовної заяви про розірвання шлюбу сплачується судовий збір, який станом на 2024 рік становить 1 211 грн 20 коп.

  • Час на примирення 

    У випадку коли Ви заперечуєте проти розірвання шлюбу, то суд може надати строк на примирення. На цей час провадження у справі зупиняється. При призначенні строку на примирення суд враховує думку сторін, конкретні обставини справи.

    Якщо Вам вдалося примиритися, то позивач подає до суду заяву про залишення позову без розгляду.

    У разі якщо після закінчення призначеного судом строку примирення подружжя не відбулося, суд вирішує справу по суті.

  • Коли суд розриває шлюб?

     Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення.

    Шлюб припиняється у день набрання рішенням законної сили.

 адвокат по розлученню

Процедура розлучення через суд вимагає ретельної підготовки та, як правило, без допомоги кваліфікованого спеціаліста, розірвати шлюб на мирних засадах не завжди можливо. Адвокат по розлученню надасть необхідне представництво в суді та допоможе пройти через всі етапи процедури. Також спеціаліст знає, які документи потрібні для розлучення та як їх оформити. Я, адвокат з сімейного права Руденька Катерина, спеціалізуюся на вирішенні питань щодо розірвання шлюбу. Моя практика передбачає індивідуальний підхід до кожного клієнта та якісні консультації, як в онлайн, так і офлайн форматах.

Розлучення — це завжди складний процес, але з допомогою досвідченого адвоката Ви забезпечите захист своїх прав та інтересів. Якщо Ви маєте питання щодо розлучення або потребуєте юридичної консультації, я, сімейний адвокат Катерина Руденька, зможу надати відповідну правничу допомогу.

                                Шлюб священний! Але … краще зруйнувати шлюб, ніж дозволити йому руйнувати тебе.

                                                                                                                                                                                                  Ірвін Ялом

 

Ми використовуємо файли cookie для отримання аналітичних даних, які дозволяють нам пропонувати рекламу, що відповідає вашим інтересам та історії переглядів. Якщо ви продовжите користуватися цим сайтом, ми вважатимемо, що ви з цим погоджуєтесь.
Погоджуюсь